Jump to content
Sign in to follow this  
slobacar

Felix Salten - Jozefina Mutzenbacher 18+

Recommended Posts

Felix Salten - Jozefina Mutzenbacher 18+
[IMG]
Jozefina Mutzenbacher - ime joj je zapravo glasilo malo drukčije - rođena je 20. veljače 1852. u bečkom predgrađu Hernals. Zarana se našla pod nadzorom ćudoredne policije, obnašajući svoj zanat isprva u jeftinim bludilištima vanjskih gradskih okruga, a potom u službi jedne svodnice, koja je tijekom gospodarski uzletne i izložbene godine 1873. otmjen bonvivanski svijet opskrbljivala djevojačkom robom.

Jozefina je tada nestala iz Beča u pratnji jednog Rusa te se nekoliko godina kasnije imućna i sjajno opremljena vratila u svoj rodni grad, gdje je kao kurva najelegantnije vrste još do 1894. vodila uočljiv, posvema zapažen život.

Potom se preselila na malo seosko dobro nedaleko od Celovca, gdje je dane provodila u priličnoj samoći, kojoj se ubrzo pridružila i njezina bolest. Za vrijeme te bolesti, jedne ženske tegobe, kojoj će Jozefina poslije i podleći, napisala je priču svoje mladosti.

Rukopis je nekoliko tjedana prije teške operacije, od čijih je posljedica umrla, predala svojem liječniku. Objavljujemo ga ovdje kao rijedak dokument duševne čestitosti, kao vrijednu i nesvakidašnju ispovijest, koja i na kulturno-povijesnome planu zaslužuje zanimanje za ljubavni život sadašnjice. U ispovijestima Jozefine Mutzenbacher u bitnome nije mnogo toga mijenjano. Ispravljene su samo jezične netočnosti i stilističke pogreške te promijenjena imena poznatih osoba, na koje se Jozefina poziva u svojim izjavama.

Preminula je 17. prosinca 1904. u jednom sanatoriju.
pdf
hr
latinica

Sakriveni sadžaj

    Dajte reakciju na ovaj post pritiskom na "Like dugme", da biste videli sakriveni sadržaj.

 

  • Svidja mi se 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×