Jump to content
Sign in to follow this  
Gavran™

Senke nad Balkanom (2017-)

Recommended Posts

Senke nad Balkanom S01 HDTV X264

AaTt.jpg

Senke nad Balkanom je srpska kriminalistička televizijska serija, čiji su autori Dragan Bjelogrlić i Stevan ?oprivica. Scenario su, pored Bjelogrlića, pisali Danica Pajović, Dejan Stojiljković i Vladimir ?ecmanović, a po priči koju je napisao Stevan ?oprivica. Glavne uloge u prve dve sezone igraju Dragan Bjelogrlić, Andrija ?uzmanović, Marija Bergam, Gordan ?ičić, Nenad Jezdić, Vesna Trivalić i Nataša Ninković.
Serija je smeštena između dva svetska rata u ?raljevini Jugoslaviji i prati priču dva inspektora beogradske policije, koji, neposredno pred Atentat u Narodnoj skupštini 1928. pokušavaju da reše misteriju ritualnih ubistava koja potresaju javnost.
Prva sezona je naišla na vrlo dobar prijem kod publike i kod kritičara, istovremeno izazvavši i određene kontraverze. Na 8. FEDIS-u serija je odnela ubedljivu pobedu — dobila je Zlatnu antenu za najbolju seriju 2017. godine, najbolju režiju, najbolji kostim, najbolju muziku, najbolju kameru i najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Milica Gojković za ulogu Mare). 

Prva sezona pokriva period neposredno pred ubistvo hrvatskog narodnog poslanika Stjepana Radića u Narodnoj Skupštini SHS i uvođenje diktature.
?ao osnovni ambijent za odigravanje okosnice radnje ovog serijala izabran je Beograd između dva svetska rata. U središtu događanja su i njeni glavni likovi — pedesetogodišnji inspektor kriminalne policije Andra Tanasijević Tane i njegov novi saradnik, mladi forenzičar Stanko Pletikosić. Beograd je predstavljen kao mesto u kome se kriminal svodi na klasične pljačke i ubistva, ali u kome najveće probleme ipak prave ratovi opijumskih kartela, kojima je on samo trasa za dalji šverc skupe i cenjene droge ka Evropi i Americi.
U prvoj sezoni zaplet započinje na jednom maskenbalu, na kome je okupljen sav „krem“ Beograda, i na kome se događa svirepo i veoma neobično ubistvo. Inspektor Tanasijević ubrzo postaje svestan da je uzrok učestalih jezivih događaja, koji počinju da se gomilaju po gradu, drevna relikvija – Longinovo koplje (koplje kojim je Isus proboden na krstu) – kojoj se pripisuju mistične moći. On shvata da postoje ljudi koji su spremni na sve da bi ga se dokopali i upada u kovitlac zločina u koje su umešane sve opskurne interesne grupe Balkana tog vremena: ruska belogardejska kozačka vojska generala Vrangela, sovjetska tajna policija N?VD, Crna ruka, VMRO, jugoslovenski komunisti, masoni, beogradsko podzemlje, tajna sekta Društvo Tule.[7] Prateći tragove počinjenih zločina, inspektor se uključuje u opštu poteru za relikvijom sa jednim jedinim ciljem – da je ukloni iz Beograda i spreči dalja stradanja nevinih ljudi. 

Sakriveni sadžaj

    Dajte reakciju na ovaj post pritiskom na "Like dugme", da biste videli sakriveni sadržaj.

Aano.jpg

Ak7c.jpgAJDQ.jpg

--------------------------------------------------------

Senke.nad.0Balkanom.S01.HDTV.X264
MKV | AAC VBR | [9 EP] 4.79GB

Sakriveni sadžaj

    Dajte reakciju na ovaj post pritiskom na "Like dugme", da biste videli sakriveni sadržaj.

Password: Gavran
--------------------------------------------------------

  • Svidja mi se 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×